Glasvezel eindelijk werkend te zien….. nu wij nog!

Vrijdag 2 september heeft Eco Oostermoer Verbindt laten zien dat ook een kleine coöperatie het voor elkaar kan krijgen een glasvezelnetwerk in eigen beheer te ontwikkelen, aan te leggen en te exploiteren via een open net systeem.
In en rond het dorpshuis van Eexterzandvoort vond de officiële ingebruikname plaats van het supersnelle glasvezelnetwerk van Eco Oostermoer Verbindt. Tot stand gekomen door de enorme inspanningen van een grote groep vrijwilligers, met een eindeloze hoeveelheid geduld en vastberadenheid en geloof in eigen kunnen.

20160911 start eco oostermoer

De openingshandeling / verbindingshandeling werd uitgevoerd door Jan Hospers (Eco Oostermoer Verbindt) en Eric van Oosterhout (burgemeester Aa en Hunze). Tijdens de opening werd door Jan Hospers nog eens stilgestaan bij alle inspanningen die het tot stand brengen van dit initiatief heeft gekost, de initiële tegenwerking vanuit de politiek die later werd omgebogen naar meedenken en daar waar mogelijk faciliteren. Nog steeds bleef wel de “frustratie” dat van daadwerkelijke participatie geen sprake was (niet landelijk, niet provinciaal en niet lokaal), ondanks dat juist voor niet stedelijke gebieden, waar veel voorzieningen al zijn afgebroken, een dergelijk glasvezelnetwerk tot de absolute basisvoorzieningen zou moeten worden gerekend…. Maar gelukkig heeft de provincie uiteindelijk ook meegewerkt in de vorm van een lening en kon de schop in de grond. Daarna is het supersnel gegaan, met als resultaat het snelste netwerk van Drenthe.

20160911 hier begint glasvezel

Ook burgemeester Eric van Oosterhout bekrachtigde nogmaals dat het lokaal bestuur vierkant achter het initiatief staat en wil en zal helpen daar waar het kan, maar zich juridisch en financieel aan handen en voeten gebonden weet door (Europese) regelgeving. Met zijn verhaal over de oude “Hilbolling” waar hij eerder in de week op bezoek was vanwege het zestigjarig huwelijksfeest van de familie, gaf van Oosterhout aan te begrijpen dat zelfs de ouderen hier erg veel plezier van gingen beleven. Hilbolling kocht zich een nieuwe “smart tv” om van al het moois te kunnen genieten, en kon nu voor het eerst over snel internet beschikken: hij kon zelfs “internetbankieren”. De parallel die getrokken werd geeft aan dat voor iedereen in en buiten de dorpskom de nieuwe voorziening veel voordelen biedt.
In het dorpshuis waren nog enkele stands met demonstraties van mogelijkheden. Hier werd de mogelijkheid van domotica (de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven) getoond. O.a. bewaking op afstand, (zorg)toezicht op afstand, visuele tele-communicatie (met hulpverleners of verre familie en vrienden) op afstand, bediening van automatisering in huis op afstand (gordijnen, verlichting, smartkoelkast, koffieapparatuur etc.). En natuurlijk was er de mogelijkheid de vooralsnog enige provider (Netvisit) te spreken, en te horen en te zien wat er geboden wordt. Zij bieden een uitgebreid pakket aan mogelijkheden op het gebied van telefoon, interactieve televisie en supersnel internet (200mb upload en download snelheid). Zie ook www.netvisit.nl
Netvisit is een lokale provider, gevestigd in Veendam en levert naar volle tevredenheid ook haar diensten aan SKV (Veendam), de coöperaties “Sterk Midden Drenthe” en “de Kop Breed”. Service wordt in eigen beheer uitgevoerd, en wordt alom geroemd om de vakbekwaamheid en snelheid van reactie.

20160911 SKV snelheden

Het was mooi te zien dat niet alleen uit onze regio belangstelling bestond voor het eerste echt operationele glasvezelnetwerk in eigen beheer. Ook mensen van de provincie en andere coöperaties en zelfs heel andere regio’s waren aanwezig, o.a. uit de gemeente Oldambt in Oost Groningen. Ondergetekende was namens Grolloo en omstreken als belangstellende maar ook als ambassadeur voor Papenvoort. Het wordt hoog tijd dat er in onze buitengebieden, maar eigenlijk ook in de dorpskernen als Grolloo en Rolde, ook actie wordt ondernomen om te komen tot betere voorzieningen voor onze inwoners. Solidariteit is in deze het meest belangrijk. Momenteel spreken we met de belangenvereniging van Schoonloo en omstreken, met Eco Oostermoer Verbindt, en met Sterk Midden Drenthe, en de provincie (breedbandplatform Verbindt Drenthe). Maar met alleen praten zullen we er niet komen!! Allereerst zal er een (volledig vrijblijvende) belangstellingsinventarisatie moeten worden gehouden. Daar beginnen we nu mee. Iedereen die belangstellingheeft voor een glasvezel aansluiting (ook al doet ie er niets mee, in de Achterhoek is gebleken dat als er bij verkoop geen glasvezelaansluiting is, dit al gauw €15.000 op de verkoopprijs scheelt!!!), wordt verzocht een mailtje te sturen met achternaam, initialen, adres, telefoonnummer en e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik ga dan bezig met het verzamelen van de belangstelling in de hoop dat we naar de 70% belangstellenden kunnen groeien. Pas dan is aansluiten daadwerkelijk realiseerbaar.
Nog mooier is het als u voor uw straat als voortrekker wilt functioneren. Wij kunnen u dan actief benaderen voor een voorlichtingsavond in oktober/november over de (nieuwe) mogelijkheden. Als u als vrijwilliger hiervoor een bijdrage wilt leveren aan een positieve ontwikkeling in uw leefomgeving dan vraag ik u dit in hetzelfde mailtje aan te geven….we hebben echt behoefte aan mensen die hier een kortere periode tijd in willen steken.
Samen kunnen we onze leefomgeving een grote impuls voor de toekomst geven!!!!

Ted Zuidgeest, Papenvoort